Covid-19, News

SARS-CoV-2 en een kind dat zijn moeder probeert te beschermen

januari 21st, 2021

Herinner jij je het verhaal van Don Quichot die tegen windmolens vecht en gelooft dat ze slechte reuzen zijn? Ja, dat ben ik wel een beetje. Mijn (denkbeeldige) reuzen zijn de virussen Influenza en SARS-CoV-2. En toen ik mijn reis in maart 2020 begon, geloofde ik net als een kind, ik dat ik misschien deze reuzen kon verslaan. Zelfs al had ik helemaal geen achtergrond in virologie.

Waarom?… Eerlijk?… Ik was bang…

Zoals velen was ik bang. Ik was doodsbang. Ik kon het toen niet aan mezelf toegeven. Ik wist het niet eens echt. Maar nu ik terugkijk, kan ik het toegeven. Als ik brut eerlijk tegen mezelf ben, was ik het meest bang voor mijn moeder. Ze voldoet aan alle risicocriteria. En tot op de dag van vandaag denk ik, onbewust, dat ik nog steeds probeer mijn moeder te beschermen. Zoals Don Quichot die La Mancha wil beschermen. 

Dus het eerste wat ik deed, in maart, was haar een 3M™ Full Facepiece Reusable Respirator 6800 geven. Ik had er ook één geregeld voor mijn vader. We hadden het over protocollen, wanneer ze die moesten dragen, hoe ze te dragen, hoe ze schoon te maken, enz… Ik heb ze zelfs genoeg maskerfilters gegeven om 3 jaar mee te kunnen gaan. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me hoe absured dit voor velen van jullie moet lijken. Maar ik was toen echt bang. En eerlijk gezegd maak ik me nog steeds zorgen. Om verschillende redenen, niet alleen vanwege moeder.

Mini-Don-Quichot’s reis

In maart was ik net klaar met het ontwerpen en prototyping van een Kinderopvang Platform. Een soort ‘Airbnb’ voor voor ouders aan de ene kant en kinderopvang en buitenschoolse opvang organisaties aan de andere kant. Een kennis van mij, een soort collega-onderzoeker, stuurde me een research paper van professor Shaman. Het artikel heette: “ Absolute vochtigheid moduleert influenza overleving, transmissie en seizoensgebondenheid “. Daar begonnen mijn avonturen in La Mancha.

Ik heb uitgebreid geschreven over mijn reis van 5 maanden. Je kan hier de samenvatting lezen. Maar ik wil graag wijzen op een aantal dingen die ik onderweg heb meegemaakt, zodat je beter begrijpt waarom ik tijdens mijn reis dacht dat ik bevestigingen kreeg dat ik op de goede weg was.

Gastouder Clustering Concept.

Op 18 maart 2020 nam ik bijvoorbeeld contact op met professor Shaman, met een ‘vergezocht’ concept voor het gebruik van gastouders om de verspreiding te helpen beperken door ze COVID-19-tests te laten doen. De theorie was dat het clusteren van 6 sets ouders aan elke gastouder, die dagelijks testte, kon zorgen voor een intelligente lock-down. Simpel gezegd, één gastouder/ouder/kind ziek in het cluster? Dan blijven alle gastouders/ouders/kinderen twee weken thuis. Ik had alle school- en kinderopvanggegevens, van alle locaties, inclusief het aantal kinderen per locatie, voor Nederland al in het prototype. Hij reageerde binnen 15 minuten! Niet alleen dat, hij stelde me voor aan professor Dr. J (Jacco) Wallinga, hoofd modellering van het RIVM (Nederlandse CDC).

Hoe ik ‘de reuzen’ begon te zien

Wallinga reageerde binnen een paar minuten en schreef terug dat hij toevallig die dag met professor Shaman had gesproken. In mijn gedachten had dat alleen kunnen betekenen dat ze allebei geloofden dat SARS-CoV-2 werd beïnvloed door specifieke vochtigheid (q). Achteraf geef ik toe dat dit mijn eerste “confirmation bias” was. Ik heb een kardinale fout gemaakt door aan te nemen dat ook hij het belang van luchtvochtigheid al moet hebben begrepen en dat dit de reden was dat hij contact had met professor Shaman. Laat ik eerlijk zijn, ik ben het soort persoon dat opkijkt tegen mensen met titels en publicaties. Dus toen ik het proefschrift van professor Dr. J (Jacco) Wallinga las – 2016 – waarin hij beweerde dat luchtvochtigheid de overdracht van influenza beïnvloede en het koppelde aan een onderzoeksartikel waarvan hij mede-auteur was, voelde ik me als zijn Sancho Panza. Ik wist nog niet dat ik Don Quichot was in dit verhaal.

En zo begon de ‘Vochtige’ reis.

En dus wilde ik shaman’s paper bewijzen, met behulp van Nederlandse weer-, griep- en COVID-19-data. En samen met wetenschappers van twee universiteiten modelleerde ik voor zowel Influenza als SARS-CoV-2. We konden bevestigen dat specifieke luchtvochtigheid (q) een essentiële rol speelt bij de verspreiding van beide omhulde virussen; Influenza en SARS-CoV-2. Dat was mijn tweede Confirmation Bias: Twee universiteiten waren het erover eens en we vonden 21 peer-reviewed onderzoeksdocumenten die in wezen hetzelfde concludeerden.

Gooi er een beetje zonlicht in

Waar ik eerder, tot vandaag, niet over heb geschreven, was dat ik ander gedrag begon op te zien van onze partners. Waar we in maart en april veel positieve feedback en vrijwel onbeperkte toegang kregen, waren we dat nu niet meer aan het krijgen. Integendeel. We merkten ook dat het online debat en de sfeer begonnen te veranderen. Voor de zekerheid besloten we onze eigen studie aan te vallen. Dus hebben we alle data en modellen weer doorgenomen. We hebben gekeken naar alle andere mogelijke weersomstandigheden. Wind, Windsnelheid, Windrichting, Windzwam, Smog, Zonuren, etc…. Iets. Dit is hoe we een andere zeer interessante weervariabele vonden; Zonnestraling (Q).

Vochtigheid en Zonlicht zijn met elkaar getrouwd

Alsof door het lot, een voorstander – die collega-onderzoeker die ik noemde – van de Luchtvochtigheid theorie werd online aangevallen. Aanvallers wezen terecht op een mogelijke fout in de vochtigheidstheorie. Zuid-Amerika Influenza Infection Rates stijgen tijdens het regenseizoen, wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Dus de aanvallers gingen ervan uit dat hoge vochtigheidsniveaus geen verzachtend effect konden hebben. Omdat we Zonnetraling (Q) hadden gevonden, zijn we in de Zuid-Amerika Data gaan duiken. We ontdekten een patroon in Zuid-Amerika: verhoogde influenzagevallen in periodes waarin er minder zonlicht was. Bijvoorbeeld: een onderzoeksartikel suggereerde dat influenza-infectiegevallen toenamen tijdens de jaarlijkse verbranding van suikerrietvelden. In die periodes wordt een merkbare toename van smog geregistreerd. Daardoor vermindering van zonnestraling (Q), wat de toename in influenza gevallen kan verklaren. Voor alle duidelijkheid, Q heeft – vergelijkbaar met vochtigheid – meerdere effecten. Zoals geschreven in dit  onderzoeksartikel uit 2005, is UV-straling het primaire virus de-activerende element in van de natuur. Maar Q heeft, zoals in dit onderzoeksdocument wordt opgemerkt, ook effect op de productie van Vitamine D. We veronderstelden dat de combinatie van Vochtigheid (q) en Zonnestraling (Q) zowel de Grieppatronen in Zuid-Amerika als Europa kon verenigen. Dat was confirmation bias drie. Omdat we dachten de ontbrekende schakel te hebben gevonden die de infectiepatronen in Zuid-Amerika met Europa trouwde.

Don Quichot ontmoet zijn helden

Tijdens deze fase van mijn onderzoek stuitte ik op het verbazingwekkende werk van professor Linsey Marr en dr. Wan Yang. Dat artikel bevestigde niet alleen de eerdere (meestal) observationele conclusies van vele andere gerenommeerde wetenschappers zoals professor Shaman en Lidia Morawska, maar leerde me ook de fijne kneepjes van hoe luchtvochtigheid een rol speelt bij de verspreiding van respiratoire virussen. Van tevoren dacht ik alleen – op basis van mijn kennis van de natuurkunde – dat luchtvochtigheid gewoon een rol speelde in de hoeveelheid aerosolen die worden gemaakt. Dat bleek een enorme onderschatting. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat luchtvochtigheid slijmvliezen (onze natuurlijke barrière) beïnvloedt en hoe een extreem hoge luchtvochtigheid eigenlijk goede is voor virussen. En dit is slechts een van de vele voorbeelden van hoe luchtvochtigheid een rol speelt. En dat leidde me naar professor Akiko Iwasaki’s werk. Haar werk over Mucosal Immunity is geweldig.

Eureka! Don krijgt is zijn ‘Giant-slaying’ zwaard

Na deze reis concludeerde en blijf ik ervan overtuigd dat specifieke luchtvochtigheid (q) en zonnestraling (Q) een bepalende rol spelen bij de verspreiding en besmettelijkheid van zowel Influenza als SARS-CoV-2. Geloof het of niet, als je rekening houdt met deze variabelen, samen met een beetje kennis over natuurkunde, begint alles volkomen logisch te worden en wordt het zelfs voorspelbaar.

Strategie om ‘de reuzen’ te doden

En met kinderlijk en naïeve enthousiasme wilde ik iedereen, door middel van deze opgedane kennis, gaan beschermen tegen deze reuzen (anderen zouden zeggen: ‘windmolens’). Ik bedacht een strategie. Ik moest mensen overtuigen. Ze zeggen: “Het bewijs van de pudding zit in het eten”. Dus ging ik samen met Rolando (mijn persoonlijke Sancho Panza) voorspellingen doen. De veronderstelling was dat als onze voorspellingen uitkwamen, iedereen zou luisteren en samen met ons reuzen zou gaan doden.

Dus we voorspelden (met vermelding van een foutmarge van 1 week):

 1. De start van de tweede golf in Australië raken op 1 juli 2020.
 2. Coronavirus ‘Hotspots’ zouden in de 3e week van september 2020, in de randsteden, in Nederland verschijnen
 3. De tweede golf zou Nederland treffen in week 44 (eind oktober) 2020.
 4. In week 47 (half november) 2020 zou een sterke toename van infecties en ziekenhuisopnames Nederland treffen.
 5. Nederland zou in week 48/49 in Lockdown gaan en tot eind maart in Lockdown blijven

Zonder uitzondering is elk van deze voorspellingen uitgekomen. Ik schrijf dit niet om op te scheppen. Ik schrijf dit in de hoop anderen te overtuigen, zodat we samen deze reuzen kunnen doden. En trouwens, ik heb liever dat je ‘de reuzen’ ziet en niet ‘windmolens’.

Don Quixote; Een tragisch of eervol verhaal?

En dus ging ik de Nederlandse regering en andere beleidsmakers schrijven. Tot mijn ontsteltenis, ondanks onze juiste voorspellingen, werden we genegeerd. Nauwelijks een reactie. Dus schrijf ik nu op mijn blog, Facebook en Twitter. En ik begin me af te vragen of ik niet gewoon een tragisch verhaal ben. Don Quichot. Een man die tegen windmolens vecht, denkend dat het reuzen zijn. Net als in het boek zal de geschiedenis beoordelen of het een eervol verhaal was of dat van een zielige man met waanideen. Ik weet alleen dat ik mijn moeder wil beschermen, zoals velen van jullie. En ik wil geloven dat we allemaal een beetje Don Quichot in ons hebben.

Onze zwaarden (Vochtigheid, Zonlicht en Natuurkunde)

 • Wees gezond: Slaap goed, vul je Vitamine D aan en beweeg;
 • Probeer jezelf en iedereen om je heen altijd te visualiseren als roker. Realiseer je dat Rook kleur geeft aan je adem. Stel je voor hoeveel rook er uit je longen komt. Hoe zou het zijn als iedereen rookte in een lift, auto, kantoorgebouw? Wat zou jij doen? Je zou bijna alle dingen op deze lijst doen. 
 • ‘Social Distancing’. Een andere analogie: Stel je je ‘rookademhaling’ voor als een verzameling kleine ‘rookgranaten’. 
 • Ontsmetten. Dat stopt ‘de pin’ terug in de granaat en houdt hem daar;
 • Luchtbevochtiging (tussen 50%-80%, bij kamertemperatuur). Houdt het een rookgranaat in plaats van het een rookraket te laten worden;
 • Luchtreiniging. Dat is je eigen “Air Defense” tegen rook;
 • Als je niet zuiveren, ventileer dan. Je zou idealiter zoveel moeten ventileren dat je zou kunnen roken zonder dat het gaat stinken;
 • Draag een (medisch) mondkapje. Het beschermt anderen vooral door de rookraketten te verminderen. Een masker vangt een hoeveelheid rookgranaten en raketten. Maar ga er alsjeblieft geen seconde van uit dat een masker volledig waterdicht is. Dat is het niet.
 • Als u samenkomt met anderen, doe het dan overdag en buiten (met behoud van afstand). Virussen gedijen ‘s nachts. Het is minder vochtig en er is geen zonlicht. In termen van de rook analogie; ‘s Nachts is het alsof je twee sigaretten tegelijk rookt.
 • Als je je binnen moet verzamelen, realiseer je dan dat lichaamswarmte “rookgranaatdruppels” verdampt en verandert in rookraketten. Meer lichamen, meer rookgranaten en rookraketten;
 • En ga naar buiten. Ga wandelen. Het is goed voor geest en ziel. Veel experimenten (met ratten) tonen aan dat als je te veel stressniveaus isoleert, je toeneemt tot ongezonde niveaus. Rokers, rook buiten met een reden. Frisse lucht.
 • Beperk uw sociale media en bekijk het sociale dilemma. De enige analogie die ik kan bedenken, gerelateerd aan roken, is dat het verdomd verslavend is en niet goed voor je als je het te veel doet. Ik heb ergens gelezen dat maximaal 4 sigaretten per dag acceptabel is. Dat adviseer ik niet. Maar wat dacht je van maximaal 4 tweets per dag 😉

Dankjewel voor het lezen van dit verhaaltje.

Edsard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Viroless

Wetenschap als basis voor een beter binnenklimaat, gezondere levensstijl en een lagere uitval

Directe Overdracht

Geselecteerde producten om besmetting via directe overdracht te bestrijden.

Lees meer
Druppel Overdracht

Geselecteerde producten om besmetting via respiratoire druppels te bestrijden.

Lees meer
Aerogene Overdracht

Geselecteerde producten om besmetting via droplet-nuclei (aersols) te bestrijden.

Lees meer

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close